Martí Rom

Pàgina Oficial de Martí Rom

1/

(80) RUTA “EL PAISATGE DELS GENIS”

General

El dissabte 12 de març de 2005 vàrem inaugurat la segona fase (i definitiva) del Centre Miró (www.centremiro.com), que duraria fins l’abril de 2018 (veure el punt “71”).

Passat els anys inicials, amb el conjunt expositiu establert, calia donar-li una major projecció exterior a la nostra proposta. La primera acció fou donar-nos d’alta a la “Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana” (CCEPC), el 13 de maig de 2006. Més endavant, el 16 de juliol de 2008, ens van admetre al “Club de Turisme Cultural” de “l’Agència Catalana de Turisme” de la Generalitat, on hi eren els grans centres expositius (museus) de Catalunya. Per un costat, volíem evidenciar que el Centre Miró era un centre d’estudis sobre l’obra de Joan Miró en relació amb Mont-roig i, per l’altre, ens adheríem a la més important plataforma de difusió turística cultural de Catalunya.

Més endavant, vaig pensar que es podia organitzar una mena de ruta cultural que agrupés diversos indrets de la demarcació de Tarragona.

Des de feia anys teníem contacte amb els amics del Centre Picasso d’Horta de Sant Joan. Teníem algun contacte amb el Museu Pau Casals del Vendrell. I el 27 d’abril de 2007 s’inaugurava a Reus el Gaudí Centre.

Jo recordava un anunci, a tota pàgina,  que havia vist al diari “El País”, a la secció “El Viajero”. Com tantes altres coses, l’havia guardat. S’hi veia una parella d’esquena, ell amb un nen a coll, caminant per l’arena de la platja i apropant-se a la platja. El titular era: “Enséñales a tus hijos el sol que vio Miró”. A sota un curt text començava: “Puro, grande, mediterráneo, rojo, amarillo, rotundo. El sol que inspiró los soles de Miró en sus primeros años en tierras de Tarragona es el mismo que hoy da luz a la Costa Daurada…”. I a sota, en lletres grans: “Costa Daurada, una mirada genial”.

La proposta seria la ruta de “El paisatge dels genis”: Pau Casals / El Vendrell, Antoni Gaudí / Reus, Joan Miró /i Mont-roig i Pablo Picasso / Horta de Sant Joan.

Vaig convocar la primera reunió el 14 de gener de 2009, a Reus, a la seu del Patronat de Turisme. Els participants varen ser: Josep Maria Cabré (Director de Reus Turisme), Dominique Ruiz  (Reus Turisme), Àngels Turdiu (Regidora de Turisme del Vendrell), Carme Sivill (Turisme del Vendrell), Núria Ballester (Museu Vil·la Pau Casals del Vendrell), Elias Gaston (Centre Picasso d’Horta de Sant Joan), Miriam Munté (Turisme de Mont-roig) i jo mateix (Centre Miró de Mont-roig).

Els acords foren: coordinar una campanya promocional dels quatre centres museístics, crear una imatge identificadora de la ruta, editar un fulletó i un web de la ruta, definir un tiquet conjunt per a la visita als quatre centres (seria la “Targeta genial”), demanar una reunió amb el Patronat de Turisme Costa Daurada de la Diputació de Tarragona per tal que assumissin la proposta i demanar suport a l’Agència Catalana de Turisme de la Generalitat (es formalitzaria el setembre de 2010). En endavant, a les reunions hi van participar els representants dels centres culturals i les regidories de Turisme de cada localitat.

En els següents mesos es varen fer reunions a Horta de Sant Joan (20 d’agost), El Vendrell (22 de setembre), a l’Escola Universitària de Turisme i Oci de Vila-seca (22 d’octubre i 12 de novembre). En aquestes reunions ja hi va participar Jaume Salvat que anava a liderar el projecte per part de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

Es va analitzar, entre d’altres, propostes semblants a d’altres indrets i es va informar de les dades de visitants i vendes de productes de cada centre. Es va decidir assumir el títol de “Ruta del paisatge dels genis”. Calia signar un conveni de col·laboració entre els municipis i cercar el suport institucional, principalment de la Diputació de Tarragona. Aquesta era una proposta de promoció de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, que complementava la ja existent “Ruta del Cister” amb els monestir de Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges. També es va pensar en organitzar un anomenats “Esdeveniments genials”.

Tots aquests aspectes es concretaven en un document realitzat per la URV. Calia crear una oficina tècnica per a la gestió del projecte que podria estar localitzada al Parc Tecnològic del Turisme i de l’Oci de la URV, que s’anava a posar en funcionament. La responsable de l’oficina tècnica seria l’Eva Martínez.

Es va fer la presentació als regidors de Turisme de cada localitat a finals de 2009.

L’Ajuntament de Mont-roig va aprovar, el 24 de febrer de 2010, un conveni de col·laboració entre el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament d’Horta de Sant Joan, el Patronat Municipal de Turisme de Reus i el Patronat Municipal de Turisme del Vendrell.

A partir d’aleshores van començar a publicar-se a la premsa diversos textos sobre “La ruta del paisatge dels genis”. El primer fou al “Diari de Tarragona” el 23 de març de 2010: “Los escenarios de Gaudí, Picasso, Miró i Casals, polos de atracción turística”. També se’n va fer ressò el diari econòmic “Expansión” (tota una pàgina): “Tarragona crea la ruta del paisaje de los genios”.

Finalment, el 13 de juliol de 2010 es va fer la presentació pública al Palau Bofarull de Reus. Prèviament, el diari “El Punt”, del 7 de juliol, avançava la informació: “Genis del sud”. En aquell acte, els signants foren: Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona, Joan Aregio, president del Patronat de Turisme de la Diputació, Lluís Miquel Pérez, alcalde de Reus, Benet Jané, alcalde del Vendrell, Fran Morancho, alcalde de Mont-roig i Àngel Ferràs, alcalde d’Horta de Sant Joan. Com a representants de Mont-roig també hi vam assistir Miquel Anguera, aleshores primer tinent d’alcalde, i jo com a president del Centre Miró.

A l’endemà, entre d’altres, “Diari de Tarragona” i “El Punt” publicaven la notícia: “Reus, El Vendrell, Mont-roig y Horta unen su oferta turística. El paisatge dels genis ya es una realidad” i “Quatre genis, un paisatge”.

S’anava concretant la proposta, però aviat vam entrar en període electoral municipal. L’any 2011, amb les eleccions municipals al mes de maig, va suposar una aturada en l’inici de la implantació de la proposta.

Finalment, el 27 de setembre de 2011, a la seu de la Diputació de Tarragona i amb representació de tots quatre ajuntaments, el projecte fou presentat a tota la premsa. Hi van participar el nou alcalde de Mont-roig Ferran Pellicer i el regidor de Turisme Francisco Chamizo. També hi assistírem membres del Centre Miró.

Es pot considerar que aquella proposta que va sorgir l’estiu de 2008, finalment es posava en pràctica a partir del 2012. Es va publicar un fulletó i es va publicar el web (http://elpaisatgedelsgenis.cat/).

Per una major informació podeu accedir a l‘arxiu annexat:

 “El paisatge dels genis” es va impulsar des de Mont-roig”

.

.

.