Martí Rom

Pàgina Oficial de Martí Rom

1/

(92) X TROBADA PEDRA SECA (EL PINÓS), EXPOSICIÓ PEDRA SECA I ACTE DE LA XARXA CIVIL UNESCO A CATALUNYA (2019 i 2020)

General

.

X TROBADA PEDRA SECA

Els 18, 19 i 20 d’octubre de 2019 es va fer la X Trobada Pedra Seca (El Pinós (Vinalopó mitjà, Alacant). Hi van participar persones de Catalunya, Andorra, Mallorca i el País Valencià.

Aquests eren de molt diferents disciplines: professors d’Universitat, estudiosos de la pedra seca, alguns arqueòlegs i tècnics de turisme, arquitectes, treballadors de la pedra seca…   

A més, s’ha d’esmentar la important participació de la Universitat d’Alacant, prenent el compromís de promocionar estudis sobre la pedra seca. També hi van assistir representants de Cultura de la Generalitat valenciana.

Eixos  temàtics foren: 

Gestió patrimonial de la pedra seca: Experiències públiques i privades abans i després de la declaració de la UNESCO.

Construir en pedra seca avui. Ofici i alternatives d’ocupació: Experiències realitzades per a la recuperació de l’ofici, formació i sortides professionals de la tècnica de la pedra de seca. Noves construccions i restauració.

Pedra seca heretada: Estudis de patrimoni material i immaterial, conservació, eines innovadores…

El futur de la pedra seca: Posada en valor del patrimoni cultural: turisme, educació, medi ambient, agricultura…

Es van presentar 36 comunicacions. Hi van haver 80 inscripcions.

Es van fer visites a la enorme pedrera de marbre “crema marfil” (la més important d’Europa) i als molt interessants “cucos” (barraques) del paratge del Toscar, a la pedania de Lel.

Al diumenge al matí, després de la visita als “cucos” es va fer, al local social del Parc de Santa Catalina, una interesant taula rodona amb treballadors de la pedra seca (paredadors, margenadors i margers valencians, catalans i mallorquins). Diferents accepcions per la mateixa feina. La principal reivindicació fou la dignificació de l’ofici i la creació d’un gremi comú.

Veure:

https://pedrasecaarquitecturatradicional.cat/11-x-trobada-pedra-seca-el-pinos-vinalopo-mitja-alacant/

L’Institut Ramon Muntaner va prendre el relleu de la Trobada. La XI es farà els 5,6 i 7 de novembre de 2021 a Móra la Nova. En aquesta, per primer cop, un dels quatre blocs temàtics estarà dedicat a l’Arquitectura Tradicional,

Fins ara l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) ha organitzat les Trobades de: Manresa (2002), Torruella de Montgrí (2004), Barcelona (2005), Sitges (2007), Mallorca (2009), Vilafranca del Maestrat (2011), Les Presses (2013), Calaceit (2015) i Pont de Vilomara / Mura / Talamanca (2017).

.

.

EXPOSICIÓ PEDRA SECA

El dijous 14 de novembre de 2019 s’ha inaugurat, al Centre d’interpretació de la pedra seca de Torrebesses (Segrià), l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” que organitza la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural (DGCPAC) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT).

Aquesta exposició forma part del projecte de col·laboració de la DGCPAC amb l’APSAT, que s’inicià amb la pertinença a l’Observatori del Patrimoni Etnològic Immaterial de Catalunya (OPEI) i l’elaboració del dossier a presentar a la UNESCO pel reconeixement de l'”Art de la pedra seca: coneixements i tècniques” com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Van fer la presentació de l’exposició: M. Àngels Blasco (directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural), Ferran Accensi (vicepresident de la Diputació de Lleida) i Mario Urrea (alcalde de Torrebesses).

A continuació van parlar dos dels comissaris de l’exposició: Martí Rom (president de l’APSAT) i Roger Costa (Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural).

L’exposició consta de 20 grans plafons:

Cartell

La base geològica

Pedra seca

Tipus de construccions

Barraques | Cabanes

Parts estructurals d’una barraca

Accessoris constructius de les barraques

Construccions de pedra seca declarades Bé Cultural d’Interès Nacional

Alt Pirineu, Aran i Alt Berguedà

L’àmbit metropolità

Camp de Tarragona, Conca de Barberà i Priorat

La Catalunya central

Les comarques gironines

El Penedès històric

Ponent

Les Terres de l’Ebre

Associacionisme i rutes senyalitzades

L’art de la pedra seca a Catalunya

La tècnica de la pedra seca, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

Crèdits

Podeu veure’ls a:

https://cultura.gencat.cat/ca/departament/estructura_i_adreces/organismes/dgcpt/05_documents_i_recursos/04_exposicicons_itinerants/pedra-seca-a-catalunya/

També hi ha set contenidors amb pedres de les diverses zones de Catalunya: Basalt, Calcària o dolomies, Còdols, Conglomerat (pedra pinyolenca), Granit, Gres (pedra sorrenca) i Pissarra. Cal remarcar l’aportació d’un mapa geològic de Catalunya fet amb la col·laboració de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Els comissaris han estat: August Bernat, Esther Bargalló, Roger Costa i Martí Rom

Aquesta exposició després ha iniciat la seva itinerància per Catalunya. Fins març de 2021: Castellar del Vallès (Vallès occidental), Amposta (Montsià), Cadaqués (Alt Empordà), Manresa (Bages) i a Bonastre (Baix Penedès). A partir de l’abril de 2021 hi haurà dues itineràncies a  la vegada. Fins al desembre de 2021, una serà: Olot (Garrotxa), Tortosa (Baix Ebre), Torrelles de Llobregat (Baix Llobregat), Esterri d’Àneu (Pallars Sobirà), Sitges (Garraf), Móra la Nova (Ribera d’Ebre) i Girona (Gironès); l’altra: La Bisbal del Penedès (Baix Penedès), Sant Fruitós de Bages (Bages), Arboç (Baix Penedès), Ulldemolins (Priorat), Mont-roig del Camp (Baix Camp) i Vilafranca del Penedès (Alt Penedès).

Veure (inauguració a Torrebesses):

https://pedrasecaarquitecturatradicional.cat/17-exposicio-tota-pedra-fa-paret-la-pedra-seca-a-catalunya/

El dilluns 14 de desembre de 2021, a Bonastre (Baix Penedès) es va fer la presentació del catàleg de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”.

El catàleg ja està a la venda (10 euros). Es pot aconseguir a:

https://llibreria.gencat.cat/product_info.php?products_id=9723

.

.

ACTE DE LA XARXA CIVIL UNESCO A CATALUNYA

El 22 de novembre de 2019, a l’acte de cloenda de les activitats anuals de la Xarxa civil UNESCO a Catalunya, que es va desenvolupar a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), es va fer una presentació sobre la pedra seca a Catalunya.

L’objectiu era explicar que es la pedra seca i el treball que s’ha fet a Catalunya els darrers anys, aprofitant que l'”Art de la pedra seca: coneixements i tècniques” ha estat declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat el 28 de novembre de 2018.

La presentació la van fer: Martí Rom (president de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional, APSAT) i Roger Costa de la Direcció general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural.

Roger Costa va explicar quines són les construccions de pedra seca declarades “Bé cultural d’interès nacional” (BCIN), en la categoria de Zona d’Interès Etnològic i el procés d’elaboració del dossier que es va presentar a la UNESCO.

Martí Rom, a més de descriure breument els principals trets de la pedra seca a Catalunya, va remarcar el paper de l’APSAT (amb les “Trobades Pedra Seca” biennals), de la Revista “Pedra Seca i de la base de dades Wikipedra.

Veure:

https://pedrasecaarquitecturatradicional.cat/18-la-pedra-seca-a-lacte-de-la-xarxa-civil-unesco-a-catalunya/

.

.

Organitzat pel Institut Ramon Muntaner (IRMU), el 26 de novembre de 2020, vaig participar en una taula rodona sobre pedra seca. Veure: