Martí Rom

Pàgina Oficial de Martí Rom

1/

(98) XI TROBADA PEDRA SECA (MÓRA LA NOVA), EXPOSICIÓ PEDRA SECA… (2021 i 2022)

General

XI TROBADA PEDRA SECA

Del 5 al 7 de novembre del 2021 es va fer la XI Trobada Pedra Seca a Móra la Nova amb la col·laboració de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU).

Eixos  temàtics foren: 

Àmbit 1 (Patrimoni: catalogació, paisatge, conservació i llengua).

Àmbit 2 (Educació formal i no formal).

Àmbit 3 (Arquitectura Tradicional. Bones pràctiques d’intervenció)

En total es van presentar 2 ponències, 26 comunicacions i es van fer 2 taules rodones.

Hi va haver 125 inscripcions.

Es varen fer 3 sortides: visitar un forn d’oli de ginebre a Riba-roja, un anjub de nova construcció a la ruta de la Mina de la Torre de l’Espanyol de la muntanya de “lo Tormo” (alguns també van visitar el Centre d’Interpretació al bell mig del poble) i, finalment a la Fundació el Solà i la finca dels Canyerets a La Fatarella.

Vegeu:

El Centre d’Estudis Cadaquesencs (Ceesca)  va prendre el relleu de la Trobada. La XII es farà els 20, 21 i 22 d’octubre de 2023 a Cadaqués.

Fins ara l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) ha organitzat les Trobades de: Manresa (2002), Torruella de Montgrí (2004), Barcelona (2005), Sitges (2007), Mallorca (2009), Vilafranca del Maestrat (2011), Les Presses (2013), Calaceit (2015), Pont de Vilomara / Mura / Talamanca (2017) i Móra la Nova (2021).

Aprofitant aquesta XI Trobada es va fer la presentació del llibre que recull les ponències i comunicacions de l’anterior Trobada, la X, que es fa fer a El Pinós (Vinalopó Mitjà, Alacant).

Entrevista amb la M. Carme Jiménez, directora de l’IRMU, a Radio Móra d’Ebre / Cadena SER, sobre la “XI Trobada”:

EXPOSICIÓ PEDRA SECA

El dijous 14 de novembre de 2019 s’havia inaugurat, al Centre d’interpretació de la pedra seca de Torrebesses (Segrià), l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” que organitza la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural (DGCPAC) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT).

L’exposició consta de 20 grans plafons. Podeu veure’ls a:

https://cultura.gencat.cat/ca/departament/estructura_i_adreces/organismes/dgcpt/05_documents_i_recursos/04_exposicicons_itinerants/pedra-seca-a-catalunya/

També hi ha set contenidors amb pedres de les diverses zones de Catalunya: Basalt, Calcària o dolomies, Còdols, Conglomerat (pedra pinyolenca), Granit, Gres (pedra sorrenca) i Pissarra. Cal remarcar l’aportació d’un mapa geològic de Catalunya fet amb la col·laboració de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Els comissaris són: August Bernat, Esther Bargalló, Roger Costa i Martí Rom

Aquesta exposició després ha iniciat la seva itinerància per Catalunya. Fins desembre de 2022: Torrebesses (Segrià), Castellar del Vallès (Vallès occidental), Amposta (Montsià), Cadaqués (Alt Empordà), Manresa (Bages), Bonastre (Baix Penedès), La Fatarella (Terra Alta), Olot (la Garrotxa), La Bisbal del Penedès (Baix Penedès), Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), Tortosa (Baix Ebre), Sant Fruitós de Bages (Bages), Torrelles de Llobregat (Baix Llobregat), L’Arboç (Baix Penedès), Esterri d’Àneu (Pallars Sobirà), Ulldemolins (Priorat), Sitges (Garraf), Mont-roig (Baix Camp), Móra la Nova (Ribera d’Ebre), Vilafranca del Penedès (Alt Penedès), Girona (Gironès), Avinyó (Bages), Campredó (Baix Ebre), Tivenys (Baix Ebre), Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà), Sant Pere de Ribes (Garraf), Igualada (Anoia) i la Morera de Montsant (Priorat), La Sénia (Montsià), Rellinars (Vallès occidental), Tarragona (Tarragonès), Bellvei (Baix Penedès), Ginestar (Ribera d’Ebre), Bellvís (Pla d’Urgell), Pla de Santa Maria (Alt Camp), Cervelló (Baix Llobregat) i Mura (Bages).

Durant el 2023 anirà a: Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat), Vila-rodona (Alt Camp), Sant Just Desvern (Baix Llobregat), Hospitalet de l’Infant (Baix Camp), Roses (Alt Empordà), Subirats (Alt Penedès), Cerdanyola (Vallès Occidental), La Nou de Gaià (Tarragonès), Vilanova i la Geltrú (Garraf), Cogul (Les Garrigues), Cervià (Les Garrigues), Viladecans (Baix Llobregat), Gavà (Baix Llobregat), Rocafort (Bages) i Sentmenat (Vallès occidental).

Són 52 indrets.

Veure (inauguració a Torrebesses):

El dilluns 14 de desembre de 2021, a Bonastre (Baix Penedès) es va fer la presentació del catàleg de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”.

El catàleg ja està a la venda (10 euros). Es pot aconseguir a:

https://llibreria.gencat.cat/product_info.php?products_id=9723

.

PREMI PEDRA SECA

El dissabte 8 de juny de 2019, a Manresa, es va fer un acte d’homenatge a la Pedra Seca organitzat pel Departament de Cultura, amb la col·laboració de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) i l’Ajuntament de Manresa, com a conseqüència que el 28 de novembre de 2018 la UNESCO havia declarat l'”Art de la pedra seca: coneixements i tècniques” Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

La junta de l’APSAT va considerar que en endavant podríem fer un cop a l’any un reconeixement a alguna entitat o persona que hagués tingut una notòria rellevància en el treball sobre la pedra seca a Catalunya. Ho volíem fer per les dates d’aniversari del reconeixement de la UNESCO.

El 2020 va correspondre a la Revista Pedra Seca pels seus 20 anys de la seva existència. El lliurament fou el 3 de setembre de 2021 aprofitant que s’inaugurava l’exposició de pedra seca a Sitges. Es va haver de posposar per la covid.

El 2021 es va concedir a la Fundació el Solà de La Fatarella també pels seus 20 anys de treball. El lliurament fou el 26 de novembre de 2021 a Vilafranca del Penedès, també coincidint amb l’exposició.

Aquest 2022 ha estat pel Grup Drac Verd de Sitges, pels seus 25 anys d’actuació arreu de Catalunya, i la seva rellevant aportació de l’aplicació Wikipedra, que ja té 11 anys d’existència.

.

.

.

.