La “Central del Curt” fou aquella distribuïdora cinematogràfica alternativa que va permetre la difusió del anomenat cinema marginal a tot l’Estat espanyol durant aquells anys del darrer franquisme i la transició democràtica. La seva actuació va anar del 1974 al 1982. Veure el punt “08” d’aquest apartat o l’apartat dedicat a la “Central del Curt”.
Cap al final de la seva trajectòria la “Central del Curt” va organitzar una setmana de cinema marginal a Barcelona. Fou la “Mostra de cinema marginal” i es va fer del 9 al 15 de febrer de 1981, a la sala APSI (carrer Sant Elies núm. 25).
Aleshores, vaig demanar a Joan Miró si podria fer el cartell de la mostra. L’any anterior jo havia rodat el documental “D’un roig encès: Miró i Mont-roig” (1979), sobre la relació del pintor amb aquell poble de la demarcació de Tarragona d’on són els meus ascendents. El propi Miró havia fet el cartell de la pel·lícula.
Miró va voler saber quin tipus de pel·lícules distribuïa la “Central del Curt” per acceptar i tenir una orientació de com havia de ser el cartell. Finalment va fer un dibuix (1980) en blanc i negre, on la part superior dreta està pintada de negre (tinta xina) simulant que es un cartell esquinçat, trencat. Deia Miró que era en consonància amb aquest tipus de “cinema pobre”. Enmig de les paraules hi va posar una formiga; comentava que era una metàfora d’aquest “cinema de formigueta”.
Els components de la “Central del Curt” vam penjar els 2.000 (grans) cartells amb el dibuix de Miró, a tanques i pirulins de Barcelona, anunciant la “Mostra de Cinema Marginal”. Sobre aquesta mostra podeu anar a l’arxiu annexat del punt “30”.
.