Martí Rom

Pàgina Oficial de Martí Rom

1/

(101) CINECLUB ASSOCIACIO D’ENGINYERS : MÉS DE 50 ANY

General

Des de 2016, l’Acadèmia del Cinema Català distingeix anualment a un element del nostre patrimoni cinematogràfic. Igual que altres anys ha distingit als 13 cinemes centenaris que resten actius, la Col·legiata de Cardona com a escenari de Campanadas a medianoche o els primers estudis sonors d’Espanya -els Orphea de Montjuïc-, aquest any van decidir fer el mateix amb els deu cineclubs actius que tenen més de cinquanta anys d’història a les seves esquenes. La seva presidenta (Judith Colell) i la seva directora (Laia Aubia) van reunir al Cinema Edison de Granollers el passat 23 de novembre pel citat homenatge a representants d’aquests deu cineclubs: El Cineclub de l’Associació d’Enginyers és un d’ells, ja que fou creat el 1969.

Va ser una idea de Joaquim Romaguera tot just quan va deixar l’Escola d’Enginyers i, amb ella, el seu cineclub. Quan altres ocupacions li reclamaven, va demanar la seva substitució a dos que també havíem passat pel cineclub de l’Escola: precisament els que firmem aquestes línies.

No és fàcil fer funcionar un cineclub a Barcelona, on la Filmoteca, amb les seves immenses possibilitats, cobreix molt bé bona part de les necessitats. És per això que Romaguera es va especialitzar en un cinema molt poc divulgat (cinema còmic primitiu norteamericà, cinema experimental,…) i nosaltres vam pensar en reunir totes les sessions de cada any en una de sola en desembre, en la que presentàvem una monografia (llibre i documental) sobre alguna persona escollida entre el món cultural de per aquí amb la que havíem estat treballat tots els mesos anteriors.

Vam fer monografies i documentals sobre gent de cinema (José Luis Guerin, Joaquin Jordá, Antoni Padrós, Julieta Serrano,…), però també sobre músics (Joan Guinjoan, Josep Maria Mestres Quadreny), escriptors (Josep Palau i Fabre, Joan Perucho, Joan Margarit), fotògrafs (Francesc Català Roca, Leopoldo Pomés), etc. En total van ser 28 anys -28 monografies i documentals-, fins el 2010.

J. M. Garcia Ferrer / Martí Rom

30 novembre 2022

Cineclub Associació d’Enginyers (Comissió de Cultura)

.