Martí Rom

Pàgina Oficial de Martí Rom

1/

(107) XII TROBADA PEDRA SECA (CADAQUÉS), EXPOSICIÓ PEDRA SECA… (2023)

General

XII TROBADA DE PEDRA SECA I ARQUITECTURA TRADICIONAL DELS TERRITORIS DE PARLA CATALANA (CADAQUÉS)

Aquesta XII Trobada ha estat coorganitzada per l’Ajuntament de Cadaqués i l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT). S’ha fet del 19 al 22 d’octubre de 2023, principalment, al Teatre Art i Joia.

La Trobada, a més de les ponències i comunicacions, s’han fet moltes altres activitats de lleure relacionades amb la pedra seca. Entre d’altres, conferències, exposicions i performances a la societat l’Amistat, a l’Ermita de Sant Baldiri i al Corral de la Gala. També s’ha inaugurat el Corral del Morell, a l’entrada del cap de Creus, que serà un futur centre d’interpretació de la pedra seca a Cadaqués.

A la inauguració, el divendres a la tarda, hi varen participar l’alcaldessa de Cadaqués Pia Serinyana, del director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Girona Josep Calatayud, i del president de l’APSAT Martí Rom. A continuació  i tot el dissabte es varen presentar les ponències i comunicacions distribuïdes en tres àmbits: “Patrimoni: catalogació, paisatge, conservació i llengua”, “Educació formal i no formal” i “Arquitectura tradicional”.

En total han estat: 3 ponències, 37 comunicacions (12, 12 i 13 segons els àmbits). Aquestes ponències i comunicacions seran properament publicades en un llibre.

També hi va haver una taula rodona sobre margers (paretaires) amb participació de Catalunya (Associació Gremi Margers de Catalunya), el País valencià i les Illes.

La XII Trobada es va acabar el diumenge al matí amb el lliurament del “Premi Pedra Seca 2023” als “Amics de l’Arquitectura Popular”. La presentació d’Andorra com la propera Trobada el 2025 per part de Cinta Pujal (Cap de l’Àrea de Patrimoni Cultural) i Lídia Torres (Tècnica d’aquesta Àrea) i amb la participació de Rosa Canela com a representant de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural. La regidora de Cultura de Cadaqués va lliurar com a record un “petit doll”, com el duien les dones al cap per anar a buscar aigua a la font.

A continuació, Mario Urrea, de “l’Associació micro pobles de Catalunya”, va presentar la quarta edició de la “Setmana de la Pedra Seca” (2023) que es farà entre el 24 de novembre i el 3 de desembre. El primer any, el 2020, hi van participar 80 poblacions. El 2021, foren 114. El 2022 van pujar a 121. Per ara ja hi ha 123 poblacions, de les quals 20 hi participen per primer cop. N’hi ha de Catalunya, País valencià i les Illes.

Fins ara s’han organitzat Trobades a: Manresa (2002), Torruella de Montgrí (2004), Barcelona (2005), Sitges (2007), Mallorca (2009), Vilafranca del Maestrat (2011), Les Presses (2013), Calaceit (2015), Pont de Vilomara / Mura / Talamanca (2017), El Pinós (2019), Móra la Nova (2021) i aquesta de Cadaqués (2023). Són ja 12 edicions.

EXPOSICIÓ PEDRA SECA

El dijous 14 de novembre de 2019 s’havia inaugurat, al Centre d’interpretació de la pedra seca de Torrebesses (Segrià), l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” que organitza la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural (DGCPAC) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT).

L’exposició consta de 20 grans plafons. Podeu veure’ls a:

https://cultura.gencat.cat/ca/departament/estructura_i_adreces/organismes/dgcpt/05_documents_i_recursos/04_exposicicons_itinerants/pedra-seca-a-catalunya/

També hi ha vuit contenidors amb pedres de les diverses zones de Catalunya: Basalt, Calcària o dolomies, Còdols, Conglomerat (pedra pinyolenca), Granit, Gres (pedra sorrenca), Pissarra i Buntsandstein (arenisca roja). Cal remarcar l’aportació d’un mapa geològic de Catalunya fet amb la col·laboració de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Els comissaris són: August Bernat, Esther Bargalló, Roger Costa i Martí Rom

Aquesta exposició després ha iniciat la seva itinerància per Catalunya. Fins desembre de 2023: Torrebesses (Segrià), Castellar del Vallès (Vallès occidental), Amposta (Montsià), Cadaqués (Alt Empordà), Manresa (Bages), Bonastre (Baix Penedès), La Fatarella (Terra Alta), Olot (la Garrotxa), La Bisbal del Penedès (Baix Penedès), Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), Tortosa (Baix Ebre), Sant Fruitós de Bages (Bages), Torrelles de Llobregat (Baix Llobregat), L’Arboç (Baix Penedès), Esterri d’Àneu (Pallars Sobirà), Ulldemolins (Priorat), Sitges (Garraf), Mont-roig (Baix Camp), Móra la Nova (Ribera d’Ebre), Vilafranca del Penedès (Alt Penedès), Girona (Gironès), Avinyó (Bages), Campredó (Baix Ebre), Tivenys (Baix Ebre), Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà), Sant Pere de Ribes (Garraf), Igualada (Anoia) i la Morera de Montsant (Priorat), La Sénia (Montsià), Rellinars (Vallès occidental), Tarragona (Tarragonès), Bellvei (Baix Penedès), Ginestar (Ribera d’Ebre), Bellvís (Pla d’Urgell), Pla de Santa Maria (Alt Camp), Cervelló (Baix Llobregat), Mura (Bages), Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat), Vila-rodona (Alt Camp), Sant Just Desvern (Baix Llobregat), l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp), Roses (Alt Empordà), Subirats (Alt Penedès), Cerdanyola (Vallès Occidental), La Nou de Gaià (Tarragonès), Vilanova i la Geltrú (Garraf), Cervià de les Garrigues (Garrigues), Viladecans (Baix Llobregat), Gavà (Baix Llobregat) i Sentmenat (Vallès occidental).

Durant el 2024 anirà a: Benifallet (Baix Ebre), Pont de Vilomara i Rocafort (Bages), Begues (Baix Llobregat), Torroella de Montgrí (Baix Empordà), Vinaixa (Les Garrigues), Vilanova i la Geltrú (Garraf), La Palma de Cervelló (Baix Llobregat), Vic (Osona), Olesa de Montserrat (Baix Llobregat), El Soleràs (Les Garrigues), Olesa de Bonesvalls (Alt Penedès), Verdú (Urgell), El Catllar (Tarragonès), Vallirana (Baix Llobregat) i Port de la Selva (Alt Empordà).

Per ara són 66 indrets en 5 anys, del novembre de 2019 fins el desembre de 2024.

Veure (inauguració a Torrebesses):

El dilluns 14 de desembre de 2021, a Bonastre (Baix Penedès) es va fer la presentació del catàleg de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”.

El catàleg ja està a la venda (10 euros). Es pot aconseguir a:

https://llibreria.gencat.cat/product_info.php?products_id=9723

PREMI PEDRA SECA

Aquest premi es va crear, per l’APSAT, el 2020.

El 2020 va correspondre a la Revista Pedra Seca pels seus 20 anys de la seva existència. El lliurament fou el 3 de setembre de 2021 aprofitant que s’inaugurava l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” a Sitges. Es va haver de posposar per la covid.

El 2021 es va concedir a la Fundació el Solà de La Fatarella també pels seus 20 anys de treball. El lliurament fou el 26 de novembre a Vilafranca del Penedès, també coincidint amb l’exposició.

El 2022 va ser pel Grup Drac Verd de Sitges, pels seus 25 anys d’actuació arreu de Catalunya, i la seva rellevant aportació de l’aplicació Wikipedra, que ja tenia 11 anys d’existència. Es va lliurar el 25 de novembre de 2022, aprofitant la inauguració de la exposició a Cervelló.

El 2023 ha sigut pels Amics de l’Arquitectura Popular pels més de vint anys de treball sobre la pedra seca a les comarques de Ponent. Es va lliurar el 22 d’octubre de 2023, en la cloenda de la XII Trobada de pedra seca i arquitectura tradicional dels territoris de parla catalana celebrada a Cadaqués.

.

Llibre de la XI Trobada (Móra la Nova, 2021)

.